Återkopplingsförslag till din anläggning

Är du osäker på hur du lämpligast ska dela in din anläggning i olika återkopplingssegment?

Då kan vi hjälpa dig med detta!

Vi behöver för uppgiften en skalenlig plan av din anläggning, och gärna några foton. Dessutom en liten beskrivning av den tänkta trafikidén. Vi ritar upp ett lämpligt minimiförslag, samt förslag om utökningar i olika (möjliga) fall.

Denna planering är väldigt nära förknippad med signalplaneringen, varför vi då även ger förslag på lämpliga signaler på anläggningen.

För denna typ av uppdrag debiterar vi timpris, om du inte begärt och fått, offert på uppdraget. Då gäller priset enligt offert.

För att kunna genomföra uppdraget, eller lämna offert, behöver vi följande uppgifter:

  • Skalenlig ritning av anläggningen, helst utförd i WinTrack
  • Anläggningens skala (H0, N, Z)
  • Några bilder
  • Tänkt trafikidé

Vi kan också komma till dig vid behov, för att göra en skalenlig ritning av anläggningen (om du inte kan göra det själv). Då tillkommer förstås resekostnader.

När allt är klart får du all nödvändig dokumenation i en *.pdf-fil.

Kom annars gärna på besök på min kursdag om just återkoppling, så får du veta allt du behöver veta i ämnet för att göra det själv. Du får även prova på alla nödvändiga praktiska moment.

Och jag lovar: Det är billigare att göra rätt från början (inkl. kurskostnad) - än att tvingas riva det man redan byggt.

Vad kostar ett block?

"Det är så dyrt" är kommentaren jag ofta hör vad gäller datorstyrning, men är det verkligen så?

Det beror på hur man räknar...

Beroende på hur många block man behöver på sin bana kanske det inte är så "dyrt" egentligen. Om man räknar på vad ett block kostar, och med samma funktion som det har hos en datorstyrning d.v.s. även tillåter genomgående trafik i motsatt riktning mot signalerna, så vänder det snabbt till datorstyrningens fördel.

Jag väljer att kalla blocken utan datorstyrning för konventionella, och för dessa behöver man oftast den fysiska signalen, alternativt ett relä som utför dess funktion (bryter strömmen till spåret). Dessutom vill man ofta ha en mjuk inbromsning mot signalen - och därmed en bromsmodul. Därutöver behöver man kunna förbikoppla inbromsning/stopp om tåget kör i andra körriktningen. Detta behövs dessutom dubbelt för varje block (vid varje signal, och det står ju en signal i varje ände av blocket).

För datorstyrningens block räcker det med en ingång i en återkopplingsmodul, men man kan förstås även använda flera.

En enkel jämförelse mellan kostnaderna för "datoriserade" och "konventionella" block kan man göra i det Excel-blad som kan hämtas här: Blockkostnad

Priser för tjänsten

Här kan du direkt beställa den tidsåtgång du vill att jag ska lägga på tjänsten. En timmes arbetstid är det minsta som krävs, för en rejäl sammanställning ofta två timmar. Jag gör så långt jag hinner på den beställda tiden och återkommer med förfrågan om den inte räcker till.

Beställer du dagtidsjobb kan det ta längre tid innan jag kan utföra ditt uppdrag. Får jag "fria tyglar" går det i allmänhet snabbare, men kan bli dyrare. Det är oftast kvällstid & helger som jag har tid att utföra dessa uppdrag. Det debiteras alltid verklig använd tid, med en minimidebitering på en timme. Sätt en maxkostnad, eller begär en offert, om du vill ha ett pris i förväg.

OBS! För alternativen med "Heldagsarbete" debiteras minst 8 timmar (angivet pris är per timme, under förutsättning att det är minst 8 timmar).